ДИНАМІКА ПАРАМЕТРІВ ОСТІЙНОСТІ СУДЕН ЗМІШАНОГО РІКА-МОРЕ ПЛАВАННЯ ТИПУ «БУГ» ПРИ РІЗНОМУ ЗАВАНТАЖЕННІ

Автор(и)

  • В.Л. Завітаєв

Ключові слова:

різне завантаження, безпека судна, параметри остійності, критерії остійності судна

Анотація

Аналіз аварійності показує, що багато морських випадків, пов'язаних з перекиданням суден, обумовлено зміною остійності при вантаженні, вивантаженні і русі, особливо в умовах хвилювання. Причини тому - невмілі дії екіпажа при складанні вантажного плану і розрахунку параметрів остійності. Як показує аналіз, безпосередніми причинами більшості аварій і інцидентів на морі є помилки людей, керівників флотом з берега і суден, що знаходяться на борту, екіпажів суден, особливо судноводіїв.

Дане дослідження присвячене вирішенню питань, пов'язаних з практичною оцінкою безпеки судна типа Буг при перевезенні вантажів. Дане дослідження важливе для скорочення часу проведення ручних розрахунків параметрів остійності за відсутності відповідних програм.

Метою дослідження є розрахунок параметрів остійності судна при різному завантаженні і визначення їх критичних параметрів, при яких безпечна експлуатація судна порушується.

Для досягнення поставленої в роботі мети визначені наступні завдання дослідження: даний аналіз мореплавних якостей судна; вироблений аналіз остійності і особливості остійності при різному завантаженні; розроблені спільні діаграми статичної і динамічної остійності; розроблена звідна таблиця для порівняння отриманих результатів з нормативними параметрами остійності; проаналізовані результати дослідження.

Правильний розрахунок параметрів остійності судна - означає забезпечити його безпечне плавання при одночасному максимальному економічному ефекті. Розрахунок параметрів остійності - серйозна робота з великою кількістю рішень, з яких потрібно вибрати оптимальне для цих умов. Оптимальним в данному випадку - це збереження судном морехідних якостей.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-01

Номер

Розділ

Судноводіння та енергетика суден