ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ НОРМАТИВНИХ ПОЛОЖЕНЬ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО МІЖНАРОДНОГО УПРАВЛІННЯ ОКЕАНОМ

Автор(и)

  • Н.С. Урум
  • В.М. Іваненко
  • В.М. Федунов
  • О.В. Бажак

Ключові слова:

океан, нормативні положення, ефективне управління, регулювання клімату, конвенція, форум, спостереження

Анотація

На даний час океан продовжує відігравати ключову роль у підтримці життя на Землі, в тому числі за допомогою забезпечення регулювання клімату, продовольства, енергії та багатьох інших ресурсів.

Пріоритетна сфера удосконалення системи знань про океан сконцентрована на забезпеченні того, щоб майбутнє управління океаном було засноване на знаннях та керувалося інклюзивною та ефективною взаємодією між знаннями та політикою.

У всіх розглянутих у роботі ініціативах з управління океаном визначається необхідність поліпшення координації та активної участі зацікавлених сторін у спільній розробці досліджень, спостережень та даних в області океану. Проте надмірна експлуатація океану внаслідок діяльності людини є серйозною проблемою, особливо в поєднанні зі зростаючим негативним впливом внаслідок зміни клімату в цілому. Для подолання цієї проблеми необхідно забезпечити стале управління антропогенним впливом на океан та його ресурси. Враховуючи те, що більша частина його обсягу знаходиться за межами національних виняткових економічних зон, вже зараз потрібне тісне міжнародне співробітництво, у тому числі з метою розробки актуальних нормативних положень для забезпечення ефективного міжнародного управління океаном.

У роботі проведено аналіз основних тенденцій у розвитку нормативних положень протягом останніх п'яти років для забезпечення ефективного міжнародного управління океаном. Аналіз показавши, що у всіх ініціативних положеннях з управління океаном міститься, перш за все, вимога до поліпшення координації та активнішої участі всіх зацікавлених сторін у спільній розробці досліджень, спостережень та обробки даних про океан, також, слід відмітити, для підтримки координації управління океаном на глобальному рівні дані результатів спостережень мають бути відкритими, сумісними та керуватися такими принципами, як FAIR (Finadable, Accessible, сумісність, можливість відновлення).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-23

Номер

Розділ

Судноводіння та енергетика суден